Sahul – sportul mintii

Sahul este sportul mintii. Dezvolta capacitatea de analiza, imaginatia, puterea de întelegere, personalitatea.

Ce dezvolta sahul la copiii prescolari?

Sah copii
- Puterea de concentrare, atentia, rabdarea.
- Personalitatea, taria de caracter, imaginatia (copiii sunt încurajati sa îsi imagineze o serie de actiuni, înainte ca acestea sa se produca).
- Combativitatea si vointa de a învinge, dar si spiritul de fair-play, gândirea pozitiva, spiritul de echipa, atunci când copiii intra în competitie cu echipe din alte scoli.
- Memoria de lunga si scurta durata.
- Gândirea logica si creativitatea.
- Abilitatile tactice (copiii învata sa-si stabileasca scopuri pe termen lung si sa ia initiativa pentru a le atinge; de asemenea, sunt educati ca uneori este nevoie sa-si reevalueze planurile pe masura ce situatia se modifica).

- Capacitatea de analiza (copiii sunt învatati sa evalueze rezultatele actiunilor facute: mutarea aceasta ma ajuta sau îmi face rau ? În timp, reuseste sa ia decizii bazându-se pe logica, nu pe impulsuri.
- Capacitatea de a prevedea consecintele actiunilor proprii ; copiii sunt învatati mai întâi sa gândeasca, apoi sa actioneze
- Modul stiintific de gândire – la fel ca si computerele, în timpul partidei, jucatorul este angajat în procesul de cautare a celei mai bune mutari si a celor mai bune planuri de joc; copiii sunt încurajati sa tina întotdeauna cont de mai multe variante, sa nu ia în considerare o singura solutie; sunt educati sa identifice aceste alternative si sa cântareasca avantajele si dezavantajele diverselor actiuni.
- Sahul deschide lumea pentru copii, îi ajuta sa faca primii pasi catre socializare si ofera multe posibilitati de a calatori si de a juca în turnee cu jucatori din tara si de peste hotare.
- Ne învata ca succesul necesita o munca asidua.

sah online

Sahul si matematica – sahul presupune un numar infinit de calcule, de la numarul atacurilor si al apararilor pâna la calcularea lungilor variante si a arborilor de calcul.

Sahul si cercetarea – sahul te învata cum sa organizezi materiale informative foarte voluminoase.

Sahul si arta – sahul da frâu liber imaginatiei pe cele 64 de patratele – fiecare jucator are propriul stil de joc si personalitate si nici o partida de sah nu se repeta în totalitate, ceea ce înseamna ca poti veni cu noi idei la fiecare partida. De aceea, sahul nu devine niciodata plictisitor.

Sahul si psihologia – sahul este un test al rabdarii, al nervilor si al concentrarii. Numeroase studii arata ca prescolarii si scolarii care joaca sah obtin rezultate performante la matematica si stiinte umaniste.

Sahul este ieftin si nu necesita echipamente complicate; este o activitate recreativa care se învata usor si se poate practica la orice vârsta.

In fiecare partida, tu esti generalul unei armate si poti decide singur ce faci cu soldatii tai: îi poti sacrifica, schimba, pierde, apara sau ordona pentru trecerea oricarei bariere catre regele advers.